Väl tolererad för kraften Viagra!

Fakta

Jämlikhet och samhälle

Om jag säger att Sverige inte är jämställt skulle kanske de flesta hålla med. Men mera konkreta ”bevis” har de flesta inte.

Jag tycker det är jätteviktigt att sätta sig in i detta när man är förälder – det är viktigt när man har döttrar för att ge dem en god grundkänsla och att de lär sig att de duger – och det är viktigt när man har pojkar för att uppfostra dem till att förstå att alla människor har lika värde.

BÖCKER

Boken som öppnade mina ögon för ”genustänk” är ”Modiga prinsessor och ömsinta killar”

En bok som belyser hur barn kan behandlas på förskolan, medvetet och omedvetet, efter om de är flickor eller pojkar. Och hur de påverkas att utvecklas i en viss riktning

”Våldtäkt & Romantik” av Katrine Kielos

Boken dissekerar handlingen ”våldtäkt” och ställer sig frågan (och svarar) varför kvinnor själva tar på sig skulden när de blivit våldtagna, varför vissa män våldtar och varför det förekommer – mycket bra bok!

”F-ordet – mot en ny feminism”

redaktör Petra Östergren.

De tar upp ämnen som ex våldtäkt (är man hopplöst förlorad om man blivit våldtagen, ska vi nedgraderas till endast ett kön eller ska vi kunna få ett normalt liv efter en våldtäkt?), svenska rättsväsendet och synen på kvinnliga brottsoffer resp brottslingar, prostitution (för eller emot feminism – i Sverige är det sorgligt och självdestruktivt att sälja sex, i Tyskland sågs legaliseringen som en feministaktion – om vi nu måste ha sex, ska vi åtminstone ha betalt för det), ”fuck-off”-pengar (att tjejer ska se om sitt eget hus och bygga upp en buffert så de själva kan bestämma om de vill lämna ett jobb och hur mycket ett eget kapital påverkar ens agerande)

”En sexists funderingar” av Lars Einar Engström

en utbildad organisationspsykolog som arbetar med jämställdhetsfrågan i ett större perspektiv. En intressant bok där han tar upp vad som förekommer på företag runtom i Sverige, hur män agerar, hur kvinnor agerar och varför. Mycketatt reflektera över! Jag har inte läst hans övriga böcker, men den här var lättsmält och tänkvärd.

”Flickan och skulden” av Katarina Wennstam

Kriminalreporter från SVT redovisar statistik från uppmärksammade våldtäktsmål, hur vi ser på flickorna som utsatts, killarna som gjort det, beroende på om de varit fulla, vad tjejen haft för kläder på sig osv. Skrämmande uppgifter som visar hur ”professionella” människor pg a sina  fördomsfulla anmärkningar, allt från utredning till domstolsutlåtanden och få ett solklart fall att ses som hopplöst…

Simone och jag av Åsa Moberg

 

Bitterfittan av Maria Sveland

Den här boken handlar om mig, eller rättare sagt hur jag skulle varit om jag varit mer medveten om jämlikhetsfrågor när jag fick barn. Om en nybliven familj som trott att de var jämställda, som pressas in i den traditionella familjeboxen vare sig de vill eller inte. Huvudet på spiken kort sagt. Mycket läsvärd och underhållande!

 

Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra av Liza Marklund och Lotta Snickare

En bok som förklarar hur män och kvinnor i affärsvärlden beter sig och varför de beter sig? Vilka minor man som ung kvinna kan riskera att trampa på när man kliver in i pamparnas värld.

Slutstation rättspsyk av Sofia Åkerman och Therese Eriksson

Boken handlar om hur unga tjejer med självskadebeteende slutligen, när allmänpsykiatrin ger upp, hamnar på rättspsyk bland kriminella killar. Hur de tvingas in i isolering, tvingas använda tvångshandskar (trots att detta varit olagligt i flera år!) utan något som helst att säga till om. ”Behandlingar” som används som straff och en beroendeställning utan dess like! Och vem ska skydda dessa tjejer?

 

 


KOLUMNISTER

Annika Marklund skriver krönikor på Aftonbladet och skriver även bloggen Beautifulones. Det är dock krönikorna jag tycker är så grymt bra skrivna. Mycket om hur vi tjejer (kvinnor) ser på varann

BLOGGAR

Caroline Engvall bloggar för utsatta tjejer och skriver tänktvärt

ARTIKLAR

Hittade den här sidan där man kan hitta massa intressanta artiklar

http://www.kvinnofronten.nu/artiklar.htm#arbete

Write a comment