Fakta

bloglovin

Jag skriver mest om

Arkiv

Meta

skitikoner

Feminism – jämställdhet

Jag passade på att beställa lite intressanta böcker när jag ändå köpte ”14 år till salu” av Caroline Engvall (det är även hon som driver bloggen med samma namn, som uppmärksammar utsatta unga som använder sex självdestruktivt, på samma sätt som man kan använda droger, skära sig, självsvälta sig – kan man även sälja sig).

Förutom 14 år till salu så köpte jag ”F-ordet” med Petra Östergren som redaktör (varje kapitel är skrivet av en ny person). Boken tar upp olika områden som påverkas av feminism ex våldtäkt, rättsväsendet, abort, prostitution osv.

Nu läser jag ”En sexists funderingar” av Lars Einar Engström.

Jag märker att det är så mycket som sker omedvetet. Hur jag själv tänker om mig själv, andra kvinnor och män.

När jag väntade Minou hade vi bestämt att jag skulle börja vara hemma, helt normalt(?). Jag tyckte mitt jobb var skittråkigt och ville inget hellre än att vara hemma så länge som möjligt. Det gick Jonas med på och jag var nöjd och glad. Lagom till att jag skulle börja jobba igen så kom Noelle och jag blev hemma ett tag till. Alltså två år var jag hemma innan jag saknade jobbet!

Jonas var hemma med Noelle ett halvår, sen började hon på dagis. Jag vet att det var väldigt egoistiskt av mig, även om jag försvarade mig med att vi båda gått med på att jag skulle ta hela föräldraledigheten med Minou. De som fick lida för det är ju Minou och Jonas.

Att det är skillnad mellan Jonas och Minou resp Jonas och Noelle (som han var hemma med) behöver inte bara ha med sånt som föräldraledigheten att göra, det är mycket personlighet också.

Men ändå, vi tycker vi är så jämställda på 2000-talet, men hur ser statistiken ut vad gäller föräldraledighet – mammorna tar det mesta, och papporna viker sig alldeles för lätt.

Write a comment